NummerpladerneAlle danske nummerplader

Sikker rejse om vinteren

I ekstremt koldt vejr er der mange potentielle risici. Så her er nogle bildele, du bør tage dig tid til at tjekke, inden du tager på lange vinterture.

Frostvæske opløsning

Frostvæske forhindrer motorkølevæsken i at fryse, så sørg for at blandingen er blandet i det rigtige forhold – ellers kan køleren eller vandpumpen fryse og forårsage betydelig skade. I vintermånederne eller i områder med meget lave temperaturer vil din bil have brug for en mere koncentreret kølevæske - se din bils instruktionsbog for at vælge den rigtige væske. Nogle bilmodeller bruger frostvæske med meget lang holdbarhed, mens andre modeller kan kræve, at løsningen skiftes efter kun få år. Frostvæskeopløsninger er meget giftige, så luk låget tæt og opbevar dem et sikkert sted.

Dæk

Dæk er den eneste del af køretøjet, der er i direkte kontakt med vejbanen - med et område, der kun er større end en knytnæve - og i dårligt vejr skal dækkene arbejde hårdere, så vedligeholdelse og dæktilstandskontrol er altafgørende. Dækriller anbefales at være mindst 3 millimeter dybe. Tjek for skader på dækkene, og sørg for, at dæktrykket passer til køretøjets belastning. Hvis du planlægger at gå ud i is- og sneterræn, skal du sørge for at bruge en række specialiserede dæk, der passer til din rejse

Lyssystem

Om vinteren er antallet af timer med sollys mindre, plus dårligt vejr vil reducere din synlighed i trafikken. Det betyder, at belysningssystemet på køretøjet er en vigtig faktor for at sikre sikkerheden under rejsen. Sørg for, at alle lys virker og er rene. Tjek omhyggeligt sideblinklysene samt nummerpladelysene. Vær opmærksom på at justere forlygtebelysningsvinklen i tilfælde af at du transporterer flere passagerer/gods end normalt.

Batteriet

Uanset om din bil er drevet af benzin, diesel, hybrid eller elmotor, betyder lavere temperaturer mere arbejde på batteriet. Hvert køretøj, du bruger, har et 12V-batteri for at sikre, at kritiske elektriske systemer kører problemfrit, så batterisundhedstjek er afgørende. Overvej at udskifte 12V batteripakken, hvis den er mere end 5 år gammel. Hvis du ikke planlægger at bruge det i lang tid, kan du overveje at bruge en batterioplader for at sikre den bedste tilstand af batteriet. Hvis du kører elektriske køretøjer og ikke planlægger at bruge dem i ferien, skal du sørge for, at batteriniveauet er mindst 10 %, før du parkerer din bil.

Udstyr i køretøjet

Dit køretøj vil normalt have grundlæggende nødhjælpsudstyr, afhængigt af reglerne i hvert land, men hvis du planlægger at rejse om vinteren, skal du foretage et grundigt tjek og forberede noget ekstra udstyr. Tjek tilstanden af reservedækket og pumpen eller andet tilhørende udstyr såsom en donkraft, en skrueskifter eller en trækkrog. Medbring en telefonoplader. Hvis køretøjet ikke er udstyret med en USB-port, skal du købe en adapter til 12V-udtaget på køretøjet, hvilket normalt er meget overkommeligt.

Medbring varme ting som tæpper, frakker, huer, handsker og støvler - hvis du skulle sidde fast på gaden i dårligt vejr. Opbevar vand og snacks som småkager eller chokolade i bilen i tilfælde af en nødsituation. Sørg for, at brændstoftanken holdes mindst 1/4 af en tank, for hvis du pludselig sidder fast, mens du er på vejen, er det nødvendigt at holde bilens motor kørende.